آزمایش استروژن چیست؟

پزشکان می‌توانند از آزمایشات بررسی هورمون استروژن جهت ارزیابی مسائل مربوط به بلوغ، باروری، یائسگی و سایر موارد استفاده کنند.

ممکن است استروژن را به عنوان هورمونی بشناسید که نقشی کلیدی در بسیاری از جنبه‌های مربوط به سلامت زنان مانند سلامت استخوان و باروری را ایفا می‌کند. اما آیا می‌دانستید انواع متفاوتی از هورمون استروژن وجود دارد؟

اگر پزشک ضروری بداند که وضعیت جسمانی‌تان را تحت تاثیر وجود بیش از حد این هورمون و یا مقدار خیلی کمی از یک نوع خاص از استروژن موردارزیابی قرار دهد ممکن است توصیه کند که تست استروژن را انجام دهید. این یک آزمایش خون ساده است و می‌تواند تا سه نوع این هورمون را انداز‌ه‌گیری کند.1
 

چه کسی باید آزمایش استروژن را انجام دهد؟

آزمایش استروژن هر سه نوع از این هورمون را اندازه گیری می‌کند:

استرون (E1)

استرادیول (E2)

استریول (E3)

به‌عنوان ‌مثال، آزمایش برای یک نوع می‌تواند “تست استرون” یا “آزمایش E1” نامیده شود. غربالگری نیز ممکن است به عنوان آزمایش “هورمون‌های استروژن” شناخته شود.

پزشکان ممکن است تست استرادیول یا استرون را برای علائمی مانند:

خونریزی واژن بعد از یائسگی

مشکلات مربوط به چرخه‌های قاعدگی ناباروری

علائم یائسگی، مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه و دوره‌های نامنظم قاعدگی، توصیه کنند.

اگر برای درمان علائم یائسگی اقدام به استفاده از هورمون‌درمانی کنید، ممکن است پزشک‌تان انجام آزمایش E1 یا E2 را به شما توصیه کند تا پیشرفت روند درمان‌تان را بررسی کند.

دخترانی که اندام‌های جنسی آنها زودتر یا دیرتر از حد طبیعی رشد می‌کند نیز می‌توانند تحت بررسی آزمایش E1 و E2 قرار گیرند.

پزشکان معمولاً آزمایش E3 را در دوران بارداری انجام می‌دهند، هنگامی که به طور موقت تبدیل به استروژن اصلی می‌شود. میزان غیرطبیعی استریول ممکن است نشانه وجود مشکلاتی در سلامتی کودک باشد، اما بررسی‌های بیشتری برای حصول اطمینان از این امر مورد نیاز است.

ممکن است برای پیگیری تغییرات سطح استروژن در طول زمان به چندین آزمایش نیاز داشته باشید.2
 

آماده شدن برای آزمایش

برای آمادگی قبل از آزمایش استروژن نیازی به انجام کار خاصی ندارید. لازم نیست قبل از انجام آن، مانند برخی از آزمایش‌های خون، از خوردن یا نوشیدن خودداری کنید. اما قبل از انجام آزمایش باید در مورد تمام داروها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

به ویژه اگر از قرص‌های ضدبارداری استفاده می‌کنید و یا هورمون‎درمانی می‌کنید بسیار مهم است که به پزشک خود اطلاع دهید چرا که ممکن است نتایج آزمایش را تحت تأثیر قرار دهند.

در حین انجام آزمایش، پزشک یا مسئول آزمایش، مقداری خون از رگی در بازوی شما می‌گیرد. سپس آزمایشگاه آن نمونه خون را آزمایش می‌کند.1
 

آزمایش استروژن چگونه انجام می شود ؟

بستن یک نوار کشسان (گارو) بالای بازو که جریان خون را متوقف می کند . این کار رگ زیر نوار را بزرگ تر می کند، در نتیجه سوزن در رگ راحت تر فرو می رود.

تمییز کردن محل فرو رفتن سوزن

فرو بردن سوزن در داخل رگ. ممکن است بیش از یک بار سوزن زدن لازم باشد.

وصل کردن لوله به سوزن تا از خون پر شود.

باز کردن نوار از بازو، وقتی که خون کافی جمع آوری شده باشد.

قرار دادن باند یا پنبه در محل سوزن بعد از در آوردن سوزن

فشار دادن جای سوزن و بانداژ کردن محل.2
 

نتایج به چه معناست؟

میزان استروژنی که طبیعی یا سالم تلقی می‌شود به سن و جنسیت فرد بستگی دارد. برای زنان، بارداری نیز تأثیر زیادی در میزان استروژن شما خواهد داشت. دوره قاعدگی نیز می‌تواند نتایج را تحت‌تأثیر قرار دهد.

میزان بالا یا پایین یک نوع خاص از استروژن برای تشخیص وضعیت کافی نیست، اما نتایج آزمایش می‌تواند به یافتن علت علائم کمک کند.

میزان بالای E1 یا E2 می‌تواند به معنای بلوغ زودرس در دختران یا وجود تومور تخمدان در دختران و زنان باشد. برای پسران و مردان، افزایش سطح E1 و E2 می‌تواند نشانه تاخیر در بلوغ، وجود تومور در بیضه‌ها یا دلیل ژنیکوماستی باشد.

برای هر دو گروه مردان و زنان، میزان بالای E1 و E2 می‌تواند در نتیجه موارد زیر باشد:

پرکاری تیروئید سیروز (آسیب کبدی)

تومورهای غدد فوق کلیوی

برای زنان باردار، میزان بالای E3 می‌تواند به معنی احتمال وقوع زایمان زودرس باشد.

میزان پایین استروژن در زنان نشانه‌ی شرایط مختلفی است، از جمله:

سطح پایین هورمون‌های هیپوفیز

عملکرد ضعیف تخمدان‌ها

عدم موفقیت در بارداری (هنگامی که سطح استریول کاهش می‌یابد.)

سندرم اختلال در غذا خوردن (بیماری ارثی ناشی از کروموزوم X غیرطبیعی یا عدم وجود آن)

کاهش میزان استرادیول، که به‌طور طبیعی پس از یائسگی نیز اتفاق می‌افتد.1
 

میزان نرمال استروژن در بدن افراد مختلف

بر اساس تحقیقات آزمایشگاه‌های مایو کلینیک، که یکی از معتبرترین مراکز پزشکی جهان است، میزان نرمال استرادیول و استرون در بدن افراد مختلف به شرح زیر است:
 
سطح نرمال استرادیول در زنان عبارت است از
کودکان و نوجوانان: تا 350 (pg/ml)


بزرگسالان: 350-15 (pg/ml)
بزرگسالان پس از یائسگی: کمتر از 10 (pg/ml)
 
سطح نرمال استرون در زنان عبارت است از
کودکان و نوجوانان: تا 200 (pg/ml)

بزرگسالان: 200-17 (pg/ml)

بزرگسالان پس از یائسگی: 40-7 (pg/ml)
 
سطح نرمال استرادیول در مردان عبارت است از
کودکان و نوجوانان: تا 40 (pg/ml)

بزرگسالان: 40-10 (pg/ml)
 
سطح نرمال استرون در مردان عبارت است از
کودکان و نوجوانان: تا 60 (pg/ml)

بزرگسالان: 60-10 (pg/ml).3
 

خطرات

ممکن است کمی کبودی در محل خون گیری بوجود بیاید. اگر بعد از خون گیری چند دقیقه محل را فشار دهید، احتمال کمی وجود دارد  که محل نمونه گیری کبود شود.

در موارد نادری٬ ممکن است بعد از گرفتن نمونه خون، رگ متورم شود. که به این حالت فلبیت می گویند. انجام کمپرس گرم چند بار در روز  می تواند به بهبودی این وضعیت کمک کند.

خون گیری می تواند برای افرادی که بیماری انعقادی دارند ٬ مشکل ایجاد کند. آسپیرین ٬ وارفارین و سایر داروهای رقیق کننده خون می توانند باعث افزایش خونریزی شوند. اگر شما مشکل انعقاد خون و یا خونریزی دارید و یا اگر داروی رقیق کننده خون مصرف می کنید، باید قبل از خون دادن به پزشک اطلاع دهید.2
 

آزمایش‌های مرتبط دیگر

بسته به نتایج تست استروژن و علائم شما، پزشک ممکن است آزمایشات دیگری را برای کمک به تشخیص بیماری توصیه کند.

FSH آزمایش متداول برای ارزیابی میزان هورمون تحریک‌کننده فولیکول (FSH) است. دوره قاعدگی را در خانم‌ها تنظیم می‌کند و تولید تخمک را در تخمدان‌ها تحریک می‌کند. در مردان، FSH باعث تولید اسپرم می‌شود. اگر مشکل نازایی مطرح باشد، آزمایش FSH و بررسی هورمون لوتئین (LH) برای زنان و مردان مناسب است. در بررسی بلوغ زودرس در پسران یا دختران نیز همین مسئله صادق است.1
 

با پزشک خود صحبت کنید

اگر در مورد میزان هورمون یا هرگونه مسئله‌ای مربوط به سلامتی خود پرسشی دارید، از پزشک خود سؤال کنید. در توصیف علائم خود تا آنجا که ممکن است دقیق باشید چراکه این امر به شما کمک می‌کند. هرچه اطلاعات بیشتری را در اختیار پزشک معالج خود قرار دهید به نفع شماست.1

پینوشتها
1.www.rastineh.com
2.www.noskhe.com
3.www.trita.org